[forside]

Min Far

Anders Peter Larsen.

Om hans oprindelse kan jeg henvise til "Slægtsbog for Staffenstrupslægten".

Hans aner er underklassen i et samfund af godsejere, bønder, håndværkere og husmænd. Slægten har været hjemmehørende i egnen nord og syd for Næstved.

Far og især hans søstre har fortalt om hjemmet i Staffenstrup ved Fuglebjerg som et fromt folkekirkeligt hjem med aften bøn og aftensang. Der vistes særlig omsorg for ældste bror Rasmus, som døde af tuberkulose som 22-årig. I øvrigt kan der omkring slægten henvises til fars søster Thoras (7) beretninger på bånd i vores varetægt.

Om fars liv før "min tid" er der kort beskrevet i slægtsbogen. Særligt bemærkes hans omflakkende tilværelse som bagersvend, indtil han startede bageriet i Fuglebjerg 5. oktober 1905 på Tværvej, dengang Rævegade. Han yndede at fortælle om, hvordan han var med til at ælte dejen med benene, og hvordan han i starten som selvstændig i Fuglebjerg "bagte brød om natten og solgte det fra brødvogn med hest om dagen". Hestene kendte vejen og klarede det, hvis far faldt i søvn på bukken. Et minde fra den tid er Gerners postil fra 1600 tallet. Den reddede far fra legende børn på brødturen, købte den for et brød.

Såvidt jeg ved, var det svære år i starten. Men far var driftig - kun søndag holdt han "hellig" - så var der jo også lidt til den anden bager i byen.

Det gik fremad. Han flyttede til Torvet. Startede brødture, først med hestevogne, senere med biler - hele to - flotte rødmalede med påskrift A.P. Larsen, Mønsterbageriet.

Fra 1916, da mestersvend Hans Olsen an­sattes, var far ikke med i bageriet, men han gik meget op i at kontrollere, at produktet var tilfredsstillende, og han havde sans for, at det var nødvendigt med et stort udvalg. Han gik ind for produktion af sandkager, plumkager og lignende kager, der var holdbare mere end en enkelt dag og dermed var egnet til salg på brødturene, hvor kunderne kun havde besøg to gange om ugen.

Bagerbutikken var up to date med køleskab og fryser for flødeskumskager og is - Premier Is, Coca Cola, Chabeso, flot chokoladedisk, som vi børn så vort snit til at smage af. Også alle cigaretmærker.

Far kontrollerede via spionrude i døren fra kontoret til butikken, at alt gik rigtigt til. Kunderne skulle oplyses om alle herlighederne, der kunne fås, inden de forlod butikken.

Dagligdag startede for far lidt før kl. 8. Morgenmad i "den lille stue" - gerne med spegesild. Humøret højt, op og stå på stolen, hvis noget, fx fløde etc., manglede på bordet. Bankesignal på vinduet til gården for tilkaldelse af personalet i gården til morgenandagten. Så kontrol af det nybagte. Brødvogne læssedes, hvorefter der var tid til formiddagskaffe, besøg af repræsentanter o.lign.

Middagsmad og middagssøvn i soveværelset. Ned kom han omklædt med eftermiddagsstøvlerne. Diverse beskæftigelser, regnskaber, samtaler eller besøg evt. med bil. Aftensmad i kontoret alene med lækre madder og en lys pilsner. Alt det nævnte er eksempler, jeg husker. Aftner kunne være møder i missionshuset, bestyrelsen for vandværk og el-værk, ej politik. Ind imellem en lur på sofaen. Punktum for dagen var "sedlen" med ordre til bagerne om næste dags produktion. Arbejdet i bageriet startede kl. 4.

Søndag var fars festdag. Vågnede tidligt ønskede (forlangte), at alle skulle være vågne. Han nød sit kolde brusebad, gymnastik, højlydt sang, fx "Nu rinder solen op af Østerlide" eller "Christ stod op af døde", "Den signede dag" osv. Vi skulle være klar til afgang til kirke helst i Karrebæk, hvor præsten kunne prædike en hel time. Efter middagsmaden fulgte oplæsning af andagtsbøger! Efter hvert måltid samme historier og sluttelig aftenandagt. Det kunne blive lidt for meget, men vi vidste, at religionen var hans hovedinteresse. Hans ønske var at overbevise sine omgivelser om at give sig Gud i vold !

Det gik fint med forretningen. Bygningerne på torvet udvidedes, fik flere etager og et tårn med kobbertag. Ved udvidelsen i 1926 fik vi centralvarme og badeværelse med WC, og i 1937-38 moderniseredes bageriet, og vi fik automatisk oliefyr.

Til ejendommen hørte 7½ tdr. land jord. Far interesserede sig meget for driften med korn, rodfrugter etc. På torvet var indrettet stald for køer (3), svin og heste (3-5). På jorden byggedes en lade med plads til korn samt redskaber, traktor og tærskeværk. Sidstnævnte havde far fælles med nabolandmanden. Der ansattes traktorfører og "ilægger" til anlægget, som udlejedes til lande­jendomme i omegnen. Sidst i trediverne tilplantedes halv­delen af jorden med frugt­træer.

Det fremgår, at far var energisk, idérig, initiativrig, hvad angår især bageriet, forretningen og også jorden ved Krummerupvej, lille have på Korsørvej med 3 bistader, drivhus med tomater, vindruer, ferskner og roser.

Han var ikke særlig interesseret i politik, men påtog sig dog hvervet som medlem af bestyrelserne for det lokale elektricitetsværk og vandværk, hvor han var en særdeles effektiv kasserer.

Alt dette - og indtægter - var dog for intet at regne mod hans livsmål, som "det evige liv". Dette praktiserede han bl.a. ved lukning af butik på søn- og helligdage, hvor han var en flittig kirkegænger. Han deltog i øvrigt i Indre Mission, støttede økonomisk Missionshuset. Hertil kom en personlig interesse for at fortælle så mange som muligt om sin lykke som overbevist kristen. Nogen tolerance har givetvis været nødvendig overfor hans børneflok - ingen nævnt ingen glemt.

Vi børn elskede vores far. Han var mild, hans kind var glat, når han kom fra barberen. Som lille var jeg glad for hans skød. Han interesserede sig for min skole, prøvede mig gerne i regning, hvor han selv var ekspert i hoved­regning, umulig at slå i Dam o.lign. Jeg nåede at blive klar over hans åndelige evner og interesser. Han læste gerne bøger, levnedsbeskrivelser. Hans oplæsning ved andagter var flydende og levende. Han havde gode venner mange steder og i forskelligt socialt lag, fx medlem af bestyrelsen for Haslev Højskole, ledere og ejere blandt forretningsforbindelser. Charmerende var han ganske givet.

Han var en væsentlig støtte for sine egne søskende. Var bl.a. opmærksom ved fødselsdage i familien. Han var særdeles respekteret i mors familie, som glædede sig til de årlige besøg af onkel Larsen og familien fra Sjælland.

Det kom pludseligt og uventet, at far blev syg i slutningen af juni 1939.

Han kom syg hjem fra en biltur i Jylland. Kunne næppe stå ud af bilen. Med konstateret lungebetændelse flyttedes han til hospital i Næstved, hvor han døde 1. juli 1939.

Efter en smuk højtidelighed i Fuglebjerg Kirke - mange venner, familie fyldte kirken, begravedes han ved sin hustrus side.

[forside]